Yat Temizliği
Yat; deniz turizminde, gezilerde ve iş amaçlı kullanılan lüks teknelerdir. Yatlarda çeşitli sıvıların depolanması için birçok tank bulunmaktadır. Genel olarak yağ (oil), yakıt (fuel oil), temiz-pis su (fresh water – sanitary) ve bilge (sintine) tank olmak üzere 4 tank çeşidi bulunmaktadır. Yat Temizliği tankların çeşidine göre farklılık göstermektedir.
Yat Temiz – Pis Su Tankı Temizliği (Fresh Water – Sanitary)
Temiz su tankı (fresh water), içme suyu gibi temiz suyun depolandığı tanklardır. Marinalarda kullanılan suların içerisinde askıda katı madde (AKM) oranı yüksektir. AKM oranının yüksekliği zamanla tank içerisinde kirlenmelere ve temiz suyun kalitesinin düşmesine neden olmaktadır. Böylelikle temiz su tankı ihtiyacı karşılamamaya başlar.
Pis su tankı (sanitary) ise gri su olarak bilinen mutfakta veya makine soğutmasında kullanılan tatlı su atıklarının depolandığı tank türüdür. Pis su tankında kirliliğe bağlı olarak zaman içerisinde yosun ve tortu oluşumu görülmektedir.
Temiz – pis su tanklarının periyodik yapılacak temizliği ile insan ve tank sağlığı korunacak ve tank uzun ömürlü olacaktır.
Yat Yakıt Tankı Temizliği (Fuel Oil – Daily Fuel Oil)
Tanklarda bulunan yakıt içerisindeki hidrokarbon tortuların çökelmesi ile slaç (tank dibi çamuru) oluşmaktadır. Zaman geçtikçe artan tortuların bir kısmı tank çeperlerine yapışırken bir kısmı da yakıt ile çalışan ekipman tarafından emilmektedir. Emilen tortular motor aksamında geri dönüşü olmayan veya büyük hasarlar verebilen sonuçlara (tortular motoru tıkayarak çalışmasını engelleyebilir) neden olabilir.
Bu nedenler göz önüne alındığında yatlardaki yakıt tanklarının yüzeyine yapışan tortuların ve tank dibinde bulunan çamurun periyodik olarak temizlenmesi gerekmektedir. Böylelikle motorda oluşabilecek arızaların önüne geçilebilir, yakıt daha verimli kullanılabilir ve yüksek temizlik ve bakım masraflarının oluşması engellenebilir.
Yat Yağ Tankı Temizliği (Clean Oil – Dirty Oil)
Yağ tankları motor aksamlarının ve çalışan cihazların yağlanması açısından oldukça önemlidir. Yağ tankları sistemin aktif olarak çalışmasına bağlı olarak zaman içerisinde partiküller nedeniyle kirlenmektedir. Yağ içerisinde bulunan partiküller zamanla yığılarak tank içerisinde tortu ve tabaka oluşturmaktadır. Oluşan tortu ve tabaka ile tank hacminde küçülme meydana gelmektedir. Yağ kirliliği zaman içerisinde sistemin verimsiz çalışmasına ve sistemin aşınmasına neden olmaktadır.
Yağ değişimleri ve yağ tankı bakımlarından önce yağ tanklarının temizlenmesi ekipmanların uzun süre arızasız çalışabilmesi açısından oldukça önemlidir. Yapılacak temizlikle birlikte yağ tortu ve tabakası temizlenir, sistemin zarar görmesi engellenir.
Yat Bilge Tankı Temizliği (Sintine)
Bilge tankı (sintine tankı) içerisinde deniz suyu, yağlı atık su ve soğutma suyu kaçakları ile yakıt tankı ve pis su tankının kaçakları birikir. Sintinede biriken sular zaman içerisinde bakteri oluşumuna sebep olur ve koku çıkmaya başlar. Sintinede atık suların birikmesi tankın korozyona uğramasına ve çürümesine neden olmaktadır.
Bilge tankı temizliğinde profesyonel destek almak önemlidir. Kirlenmenin insan sağlığını tehdit edecek düzeyde olması nedeniyle temizliğin eğitim almış deneyimli kişiler tarafından yapılması gerekmektedir.
Yat tanklarının temizliği, tank içerisinde oluşabilecek çatlak, kırık veya sızıntının tespit edilebilmesi ve ekipmanların zarar görmemesi açısından önemlidir. Temizlik ile tankların bağlantılı olduğu hortum ve boruların tıkanıklığı açılır ve buralardaki sızıntılar bulunabilir.
ARER ÇEVRE firması olarak Yat Temizliği konusunda uzman ekibimizle yat tanklarının temizliğini, kirliliğin çeşidi ve boyutuna göre tankın yapısına uygun kimyasal ve yöntemlerle gerçekleştirmekteyiz. Temizlik sonrası onaylı Tank Temizlik Sertifikası vermekte olup sonraki temizlik için yapılan temizliğin ayrıntıları belirtilmektedir.
Yat Temizliği hizmetimizden yararlanmak için bize Whatsapp veya mail üzerinden ulaşabilirsiniz.